Den demografiske udvikling viser, at antallet af ældre stiger. Deres retsforhold har voksende betydning. Med denne nye, opdaterede udgave af værgemålsloven med kommentarer søger forfatterne at dække nogle væsentlige og praktisk vigtige juridiske problemstillinger, som opstår i kølvandet på det, der i folkemunde kaldes ældrebyrden.
I bogen er der foretaget en ajourføring og bearbejdelse. Den indeholder nye afgørelser og nyvurderinger. Formålet har været at udfylde et beskrivelsesmæssigt tomrum med omfattende og dybtgående redegørelser, som forhåbentlig indeholder fyldestgørende svar på de fleste spørgsmål, som opstår.
Bogen henvender sig til de faggrupper, som i det daglige beskæftiger sig med værgemål for voksne samt med børn og unges økonomiske forhold. Det gælder advokater, dommere, revisorer, bankrådgivere og forvaltningsafdelingerne, som administrerer formuerne, samt socialrådgivere, kommunalt ansatte, hospitals- og plejepersonale. Også de pårørende kan have behov for svar på opståede spørgsmål.
Lovkommentaren er forfattet af Svend Danielsen, der er kendt for sin interesse for området, bl.a. som formand for værgemålsudvalget, hvis betænkning dannede grundlag for loven fra 1996, og som forfatter af førsteudgaven fra 2006. Derudover Rie Thoustrup Sørensen, der er kontorchef i Statsforvaltningens værgemålskontor, og som tidligere var kontorchef i Civilstyrelsen.
...
Pris 1 395,00 kr.
Medlemspris 1 116,00 kr.
|
Den 1. januar 2007 trådte de nye regler om pensioners behandling ved separation, skilsmisse og død i kraft. Disse regler får i større eller mindre omfang betydning for mange ægtefæller. Særlig er principperne for behandlingen af pensioner på separations- og skilsmisseskifte ændret. Tidligere skulle tjenestemandspensioner og andre pensionsrettigheder i form af løbende, livsbetingede ordninger ikke deles på separations- og skilsmisseskifter, mens pensionsrettigheder i form af kapital- eller ratepensioner skulle deles. Det medførte urimelige situationer, når ægtefæller havde hver sin type pensionsrettighed, og når den ene havde en løbende, livsbetinget pensionsret, mens den anden slet ingen pension havde.
De nye regler tager udgangspunkt i, at hver ægtefælle beholder sin pension, men dog kun i det omfang pensionen er rimelig. Det betyder, at kun helt sædvanlige arbejdsmarkedspensioner og lignende rettigheder ikke deles, hvorimod rettigheder i øvrigt, f. eks. en supplerende privat kapitalpension, indgår i delingen. Samtidig retter de nye regler op på de urimeligheder, der kan følge af udgangspunktet. Således er det efter de nye regler - i modsætning til tidligere - muligt at blive kompenseret pensionsmæssigt, hvis man har haft orlov eller været deltidsansat for at passe børn mv., eller hvis man efter et langvarigt ægteskab vil blive stillet pensionsmæssigt urimeligt.
Reglerne er dermed en afbalancering af - eller et kompromis mellem - to hensyn: Hensyn til pensioners alderdomsforsørgelsesformål for den enkelte og hensyn af familiepolitisk art. Reglerne skal dække ægtefæller, der har været gift i kort eller i lang tid, som har forskellig alder, som er tæt på pensionsalderen eller helt unge, som har vidt forskellige typer pensioner, som har været gift før, som har meget forskellige økonomiske forhold i øvrigt osv. Derfor er det i reglernes forarbejder i vidt omfang tilkendegivet, hvordan man har tænkt sig, at reglerne skal anvendes i de forskellige situationer. Denne bog redegør for lovændringerne og deres forarbejder, og den tager nogle yderligere problemstillinger omkring aftaler mv. under behandling.
...
Pris 270,00 kr.
Medlemspris 216,00 kr.
|
Denne bog er et uddrag af disputatsen Familieøkonomien fra 2011. Bogen beskriver og analyserer retsstillingen for ugifte samlevende med særligt fokus på hæftelse, ejerforhold, aftaler og indbyrdes krav, herunder kompensationskrav. Da samlevendes retsstilling ofte sammenlignes med den, der gælder for ægtefæller, inddrages ægtefællers forhold i betydeligt omfang.
Hovedvægten er lagt på en beskrivelse af dansk lovgivning og retspraksis. Indledningsvis gives et rids af de sociale baggrundsfaktorer, der har ført til, at antallet af ugifte samlevende par siden 1970’erne har været stadigt stigende. Som afslutning fremsættes retspolitiske overvejelser med afsæt i en skitse til en sambolov.
Bogen er ajourført til den 1. februar 2019.
Ingrid Lund-Andersen er dr.jur. og professor ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Hun har i en årrække undervist i familie-og arveret og har skrevet en lang række bøger, artikler mv. inden for disse emner.
Se alle titler inden for Person-, familie- og arveret
...
Pris 350,00 kr.
Medlemspris 280,00 kr.
|