Sten Schaumburg-Müller


Udgivelser

Medieretten

Denne fremstilling af Medieretten omfatter både de traditionelle massemedier, dvs. aviser, tidsskrifter mv. og radio og fjernsyn, og de nye digitale online-medier som fx netaviser, blogs, streaming-tjenester, sociale medier mv. Siden førsteudgaven af fremstillingen fra 2013 er retskildematerialet vokset betragteligt. I denne 2. udgave har vi derfor valgt at opdele publikationen i to dele. 

Denne bog, del 1, indeholder følgende emner:

  • Indledning om medier og medieret
  • Medierettens kilder
  • Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og medierne
  • Medierne og privatlivets fred
  • Ærekrænkelser
  • Den offentlige fred (offentlig billigelse af forbrydelse, forhånelser mv)
  • Medieansvar, både inden for og uden for medieansvarsloven
  • God presseskik og genmæle
  • Journalisters rettigheder
  • Offentlighed.

Målgruppen er primært advokater, dommere og jurister i medievirksomheder og relevante offentlige myndigheder, organisationer mv., der beskæftiger sig med medieretlige problemstillinger, og som har et naturligt behov for en samlet fremstilling herom. Fremstillingen kan også benyttes som lærebog på medie- og journalistuddannelser, relevante kursusfag på universiteternes jurauddannelser mv.

Søren Sandfeld Jakobsen, ph.d., er professor på CBS, Copenhagen Business School, og advokat hos Gorrissen Federspiel.

Sten Schaumburg-Müller, dr.jur., ph.d., er professor på Syddansk Universitet.

Se flere titler inden for Erhvervsreguleringsret

 

normal">
Læs mere
Udgave 2, 2020 | 757 sider | ISBN 9788757443387

Pris

E-bog Papirbog
1.170,00 kr 1.300,00 kr
Medlemspris Medlemspris
936,00 kr 1.040,00 kr

Fem retsfilosofiske teser

"Fem retsfilosofiske teser" er en bog, der tænker videre på allerede godt tænkte og fremskredne retsfilosofiske opfattelser. Forfatteren gør en stærk indsats for at manøvrere uden om de mange delvise fejl og blindgyder, der synes uløseligt forbundet med retsfilosofi. Samtidig tænker han mere aktuelt end de klassiske, retsfilosofiske skoler, der ofte går frem efter en kanon af autoriserede spørgsmål snarere end at se på den aktuelle situation og de retsfilosofiske problemer, der kunne trænge til en løsning.

De enkelte kapitler er bygget op som teser; foreløbige udkast til forståelser og oplæg til læserens videre overvejelser:

Tese 1: Det er ikke muligt at formulere én sammenhængende teori om retten.

Tese 2: For at forstå retten må man inddrage dens kontrafaktiske karakter.

Tese 3: Ret, retlige forekomster og rettens relationer kan med fordel forstås grænserelativt.

Tese 4: Ret og rettigheder dannes i fællesskaber. For mennesker er fællesskab naturligt, men den konkrete udførelse af retten er ikke nødvendigvis naturlig. For at forstå retten må man derfor forstå menneskets sociale natur.

Tese 5: Retsdogmatikken udviser en relativ immunitet over for teori og filosofi. Det er en styrke, fordi retsdogmatikken bliver mindre modepræget og mindre modtagelig for hyperboler, og en fare, fordi den risikerer at blive umoden, ukritisk og autistisk.

Læs mere
Udgave 1, 2018 | 480 sider | ISBN 9788771982008

Pris

E-bog
436,50 kr
Medlemspris
349,20 kr

Mediejura for journalister

og andre mediearbejdere

Mediejura behandler de væsentligste mediejuridiske emner og spørgsmål. Den tilstræber ikke blot at behandle de konkrete regler, retsafgørelser mv., men også at give en forståelse for de grundlæggende juridiske principper og tankemønstre, der ligger bag reglerne i mediejura. En sådan forståelse er i stadig stigende grad nødvendig i det digitale informationssamfund med mange nye medier og medieplatforme, og med en stadig mere omfangsrig lovgivning, som kan være svær at finde rundt i, særligt for ikke-jurister.

Bogen er baseret på forfatternes omfangsrige værk medieretten, og henvender sig, i modsætning til denne, primært til journalister og kommunikationsfolk. Mediejura for Journalister er særlig møntet på journalistuddannelsen og andre relevante medie- og kommunikations-uddannelser på universiteter og professionshøjskoler.

 

Om forfatterne:

Søren Sandfeld Jakobsen, ph.d., cand.jur. et merc.jur., er professor ved Juridisk Institut, Aalborg Universitet, hvor han primært forsker i medie-og informationsret. Han har tidligere bl.a. arbejdet som advokat og som kontorchef i Erhvervsministeriet.

Sten Schaumburg-Müller, dr.jur., ph.d., er professor ved Juridisk Institut, Syddansk Universitet, hvor han forsker og underviser i medie- og informationsret, menneskerettigheder og retsfilosofi. Han har tidligere bl.a. arbejdet som advokat.

Læs mere
Udgave 1, 2016 | 388 sider | ISBN 9788757437591

Pris

E-bog Papirbog
425,00 kr 475,00 kr
Medlemspris Medlemspris
340,00 kr 380,00 kr

Den Europæiske Menneskerettighedskonv...

Med kommentarer

Der findes et utal af menneskerettighedskonventioner. Det, der adskiller Den Europæiske Menneskerettighedskonvention fra de andre, er etableringen af et effektivt håndhævelsessystem i form af en fælles europæisk domstol. Denne domsstol kan træffe bindende afgørelser for medlemsstaterne på grundlag af klager fra enkeltpersoner, der føler sig krænket i deres konventionsmæssige rettigheder.

Denne opdaterede udgave af "Den Europæiske Menneskerettighedskonvention bd. 1-2" tilbyder et komplet overblik og en dybdegående indsigt i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention samt de afgørelser, der knytter sig til den. Forfatternes kommentarer hjælper læseren i forståelsen af den omfattende konvention.

Siden 1. og 2. udgave af "Den Europæiske Menneskerettighedskonvention" udkom i henholdsvis 2003 og 2004 har der været en rivende udvikling inden for området. For at ajourføre bogen, er store dele af denne 3. udgave gennemskrevet fra bunden. Desuden er det denne gang besluttet at udgive de to bind samtidig og af hensyn til brugervenlighed indsætte fælles indholdsfortegnelser og stikordsregistre i begge bind.

Kommentarens sigte har ligesom i de tidligere udgaver været at skabe en praktisk betonet håndbog - ikke en videnskabelig afhandling.

Bogen er udgivet med støtte fra Margot og Thorvald Dreyers Fond.

Læs mere
Udgave 3, 2011 | 1750 sider | ISBN 9788757412239

Pris

Papirbog
2.200,00 kr
Medlemspris
1.760,00 kr

Retsfilosofi, retsvidenskab og retskildelære

Ved en umiddelbar betragtning fremstår retsfilosofien, retsvidenskaben og retskildelæren som isolerede og uden sammenhæng med hinanden. Bogens formål er at vise, der er forbindelser og sammenhænge.

Bogen er udarbejdet til brug for undervisningen ved jurastudiet på Aarhus Universitet, men kan i øvrigt læses af alle med interesse for disse emner.

I del 1: Retsfilosofi, besvares bl.a. spørgsmålene hvorfor man lærer retsfilosofi, og hvordan man kan afgøre, om en retsfilosofisk teori er god og eventuel bedre begrundet end andre teorier. Endvidere behandles en række aktuelle retsfilosofiske teorier, som fx den amerikanske og nordiske pragmatisme.

I del 2: Retsvidenskaben, besvares bl.a. spørgsmålene: hvad er retsvidenskab? Og hvad er retsvidenskabens mål og metoder? Endvidere behandles forholdet mellem retsfilosofi og retsvidenskab.

I del 3: Retskildelære, behandles dels den nationale retskildelære, hvor hovedvægten er lagt på behandlingen af den normative, deskriptive og pluralistiske retskildeteori, dels spørgsmålet om internationale retskilders betydning. Endvidere behandles de mange forskellige sammenhængen mellem retsfilosofi, retsvidenskab og retskildelære.

Læs mere
Udgave 1, 2004 | 389 sider | ISBN 9788757405163

Pris

Papirbog
475,00 kr
Medlemspris
380,00 kr

Retten i sproget

Samspillet mellem ret og sprog i juridisk praksis

Juridisk sprog. Det er et sprog, vi alle sammen kender. Det er det sprog, vi møder i lånedokumenter og kontrakter, når vi låner penge i banken, køber et tv på afbetaling eller lejer en bil på charterferien. De fleste ikke-jurister har det med juridisk sprog som med en elefant: De har svært ved at beskrive den, men de genkender den straks, når de ser den.

Retten i sproget giver en indføring i samspillet mellem ret og sprog. Hvordan påvirker ret og sprog hinanden i praksis? Hvad ligger der i talemåder som »sproget er juristens vigtigste værktøj«? Hvordan kommer sproget til udtryk i forskellige juridiske arenaer? Og hvad er det for forskellige sprogforståelser der ligger bag betegnelser som juridisk klarsprog, retsretorik, juridisk kommunikation og ordlydsfortolkning?

Bogen er opdelt i fire hovedtemaer, der afspejler bredden i det retslingvistiske felt:

  • Hvad er godt juridisk sprog?
  • Hvordan overbeviser man med sprog?
  • Hvad sker der med retten, når sproget er usynligt for juristerne?
  • Hvad betyder sprog for den juridiske fortolkning?

Retten i sproget udmærker sig ved sin tværvidenskabelige tilgang og ved at sammentænke juridisk forskning og praksis. Bidragsyderne er nordiske forskere og praktikere, der på hver sin måde har indblik i forholdet mellem ret og sprog.

Bogen er redigeret af forskningsnetværket RELINE ’s styregruppe. RELINE (Retslingvistisk Netværk) arbejder for at fremme den nordiske retslingvistik.

Bogen er udgivet med støtte fra Dreyers Fond. Du kan læse mere om Dreyers Fond her.

Læs mere
Udgave 1, 2015 | 347 sider | ISBN 9788757433791

Pris

Papirbog
460,00 kr
Medlemspris
368,00 kr

Juraens verden

af Carina Risvig Hamer (ansv. red.), Sten Schaumburg-Müller (ansv. red.)

Juraens verden – Metoder, retskilder og discipliner giver et indblik i forskellige juridiske metoder, retskilder og discipliner. Bogen er tænkt som undervisningsbog til faget ”Juridisk metode” på BA.jur. og HA.jur. og til anvendelse ved udarbejdelse af større skriftlige juridiske opgaver, som fx bachelorprojekter, kandidatspecialer og ph.d.-afhandlinger, der indeholder særskilte metodiske problemer. Bogen er også en forskningsbog i juridisk metode og er skrevet af forfattere, der alle har tilknytning til Syddansk Universitet som enten interne eller eksterne medarbejdere.

Se alle titler inden for jura almene emner

Læs mere
Udgave 1, 2020 | 470 sider | ISBN 9788757447781

Pris

E-bog Papirbog
495,00 kr 575,00 kr
Medlemspris Medlemspris
396,00 kr 460,00 kr