Jens Evald


Udgivelser

Servitutretten

Formålet med denne bog er at give en samlet fremstilling af dansk servitutret. Med servitut forstås en på særligt grundlag hvilende ret til at udøve en begrænset rådighed over en fast ejendom eller at kræve opretholdt en tilstand på denne.

Betegnelsen servitutret tjener det formål under ét begreb at samle en række emner og retlige problemer, som tematisk knytter sig til servitutter. Servitutret anvendes derfor som en samlebetegnelse for disse emner og problemer.

Servitutter er juraens gråspurve: De er almindeligt udbredt, man opdager dem først, når de giver problemer, og de er svære at slippe af med. Hermed også sagt, at servitutretten i praksis er et retsområde, hvor der gennem tiden har været og stadig er mange konflikter, hvilket afspejles i de mange domme og administrative afgørelser, som omtales i bogen.

 

Se flere titler inden for tingsret

Læs mere
Udgave 1, 2021 | 290 sider | ISBN 9788757451887

Pris

E-bog Papirbog
585,00 kr 650,00 kr
Medlemspris Medlemspris
468,00 kr 520,00 kr

Juridisk teori, metode og videnskab

Denne bog giver en grundlæggende indføring i juridisk teori, metode og videnskab. Bogen danner grundlag for undervisningen i faget retslære ved det juridiske studium på Aarhus Universitet, men kan i øvrigt læses af alle med interesse for retsvidenskabens arbejdsområde.

De behandlede emner og temaer er valgt, fordi de er af betydning på tværs af forskellige juridiske fag og discipliner. Det kan udtrykkes på den måde, at emnerne og temaerne udgør de juridiske fags almindelige del, mens de forskellige fag og discipliner udgør den specielle del. Juridisk teori, metode og videnskab omfatter således det, der med et gammeldags udtryk kaldes retsdogmatik, hvorved traditionelt forstås en beskrivelse, fortolkning og systematisering af gældende ret.

En jurist må kunne skelne klid fra kerne og kunne bortskære alt overflødigt, så kun de relevante argumenter, kendsgerninger, regler mv. står tilbage. Med andre ord må man kunne håndtere den juridiske ragekniv.

Se alle titler inden for Jura - Almene emner

Læs mere
Udgave 2, 2020 | 221 sider | ISBN 9788757438420

Pris

E-bog Papirbog
230,00 kr 295,00 kr
Medlemspris Medlemspris
184,00 kr 236,00 kr

Dansk og international sportsret

Grundtanken i denne bog er, at sportsretten ikke blot kan anskues nationalt, men at en international, ja global, synsvinkel er nødvendig for den, der beskæftiger sig med moderne sportsret. Regler fastsat af og afgørelser truffet af de internationale sportsorganisationer, som eksempelvis FIFA og UCI, antidopingregler fastsat af World Anti-Doping Agency samt domme fra den schweiziske forbundsdomstol og afgørelser fra den internationale voldgiftsdomstol, CAS, har global betydning. Hertil kommer EU-lovgivning og domme fra Domstolen, som har haft og har vidtgående betydning for sporten i Europa.

Bogen er en omfattende – men ikke udtømmende – behandling af dansk og international sportsret. De behandlede emner, temaer og problemstillinger er valgt ud fra, hvad der erfaringsmæssigt er af størst nytte for såvel den praktiserende idrætsjurist som den, der møder sportsretten for første gang.

OBS. Kapitel 5 er revideret af Jens Evald. 

 

 

Læs mere
Udgave 3, 2020 | 627 sider | ISBN 9788757448306

Pris

E-bog Papirbog
655,00 kr 725,00 kr
Medlemspris Medlemspris
524,00 kr 580,00 kr

At tænke juridisk

Jens Evald, f. 1961, er dr.jur. og professor ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet og voldgiftsdommer ved Court of Arbitration for Sport (CAS), Lausanne, Schweiz. Han er forfatter og medforfatter til en lang række bøger og artikler, derud over privatretlige emner omfatter biografier, retsfilosofi, juridisk metode og sportsret. 

Formålet med denne bog er at give en læsevenlig introduktion til juridisk metode. Ved juridisk metode forstås den fremgangsmåde, som domstolene og enhver, der skal tage stilling til et konkret retligt problem, må følge.

Se alle titler inden for Jura - Almene emner

Læs mere
Udgave 5, 2019 | 120 sider | ISBN 9788757446241

Pris

E-bog Papirbog
123,75 kr 150,00 kr
Medlemspris Medlemspris
99,00 kr 120,00 kr

At skrive juridisk

Formålet med denne bog er at give en grundlæggende indføring i skriftlig jura for begyndere, det vil sige personer, som uden større erfaring skal give en skriftlig fremstilling af et juridisk problem med det formål at argumentere for en retlig løsning af dette.

 

Om forfatteren

Jens Evald, f. 1961, er dr.jur. og professor ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet og voldgiftsdommer ved Court of Arbitration for Sport (CAS), Lausanne, Schweiz. Han er forfatter og medforfatter til en lang række bøger og artikler, der ud over privatretlige emner omfatter biografier, retsfilosofi, juridisk metode og sportsret.

 

 

Læs mere
Udgave 1, 2018 | 74 sider | ISBN 9788757441345

Pris

Papirbog
110,00 kr
Medlemspris
88,00 kr

Alf Ross - Et liv

Denne rigt illustrerede biografi fortæller om den internationalt kendte jurist Alf Ross' personlige og professionelle liv. Bogen er på én gang en biografi og personalhistorie, en teorihistorie og en samtidshistorie. Det er en fortælling om et menneskes stræben mod storhed og konsekvenserne heraf for hans forhold til andre mennesker, herunder hans ægtefælle Else-Merete Ross.

Personskildringerne i bogen er baseret på interviews og skriftlige kilder som bøger, kronikker og avisartikler. Men først og fremmest baserer personskildringerne sig på dagbøger og breve skrevet af ægteparret.

Bogen er udgivet med støtte fra Dreyers fond.

Læs mere
Udgave 1, 2010 | 407 sider | ISBN 9788757417623

Pris

E-bog Papirbog
360,00 kr 400,00 kr
Medlemspris Medlemspris
288,00 kr 320,00 kr

Retsfilosofi, retsvidenskab og retskildelære

Ved en umiddelbar betragtning fremstår retsfilosofien, retsvidenskaben og retskildelæren som isolerede og uden sammenhæng med hinanden. Bogens formål er at vise, der er forbindelser og sammenhænge.

Bogen er udarbejdet til brug for undervisningen ved jurastudiet på Aarhus Universitet, men kan i øvrigt læses af alle med interesse for disse emner.

I del 1: Retsfilosofi, besvares bl.a. spørgsmålene hvorfor man lærer retsfilosofi, og hvordan man kan afgøre, om en retsfilosofisk teori er god og eventuel bedre begrundet end andre teorier. Endvidere behandles en række aktuelle retsfilosofiske teorier, som fx den amerikanske og nordiske pragmatisme.

I del 2: Retsvidenskaben, besvares bl.a. spørgsmålene: hvad er retsvidenskab? Og hvad er retsvidenskabens mål og metoder? Endvidere behandles forholdet mellem retsfilosofi og retsvidenskab.

I del 3: Retskildelære, behandles dels den nationale retskildelære, hvor hovedvægten er lagt på behandlingen af den normative, deskriptive og pluralistiske retskildeteori, dels spørgsmålet om internationale retskilders betydning. Endvidere behandles de mange forskellige sammenhængen mellem retsfilosofi, retsvidenskab og retskildelære.

Læs mere
Udgave 1, 2004 | 389 sider | ISBN 9788757405163

Pris

Papirbog
475,00 kr
Medlemspris
380,00 kr

Retsmisbrug i formueretten

Emnet for bogen er retsmisbrug i dansk formueret. Ved retsmisbrug forstås lidt forenklet den omstændighed, at en person (rettighedshaveren) anvender en retsposition til at opnå en fordel for sig selv eller en anden, som ikke er forudset eller tilsigtet med rettigheden.

Hovedformålet er at klarlægge begrebet retsmisbrug teoretisk, at analysere dets retslige grundlag og grænser, at fastslå dets kriterier og plads i retslivet samt at vise, hvordan det bruges i retspraksis. På denne baggrund opstilles en retsmisbrugsregel for den retlige vurdering af retsmisbrug.

Læs mere
Udgave 1, 2001 | 300 sider | ISBN 9788757403268

Pris

Papirbog
700,00 kr
Medlemspris
560,00 kr