- Bøger
- Tidsskrifter / online indhold
- Arbejdsretsportalen
- Arbejdsretsportalen+
- Danish Journal of Management and Business
- Dansk Sociologi
- EU-ret & Menneskeret
- FIRE Journal
- Juristen
- Kendelser om fast ejendom
- Nationaløkonomisk Tidsskrift
- Nordisk Administrativt Tidsskrift
- Nordisk Tidsskrift for Selskabsret
- Samfundsøkonomen
- Tidsskrift for Miljø
- Økonomi og Politik
- Økonomistyring og informatik (lukket i 2017)
- Forfattere
- Undervisere
- Jurabibliotek.dk
- Om Djøf Forlag
Ditlev Tamm
Professor dr.jur. et phil., emeritus Ditlev Tamm har undervist i mange år på Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, hvor han har været medvirkende til at opdyrke faget retshistorie til en spændende disciplin med et ben i både jura og humaniora.
Han er samtidig kendt som en flittig og aktiv samfundsdebattør og foredragsholder, hvis repertoire spænder vidt fra jura, politik, kunst over mode – og senest debatten om identitetspolitik. Han har bl.a. været medvirkende i DR-programserien ”Ditlev Tamm – professor på høje hæle”, som giver et indblik i køns- og modehistorien.
Djøf Forlag lancerer i begyndelsen af september Ditlev Tamms nye bog Rettens rødder – hvordan lov og ret skabte Danmark som bygger videre på Ditlev Tamms velkendte lærebog Retshistorie, der har været anvendt på jurastudiet i flere årtier. Denne gang ser han på sit værk med nye og kritiske øjne samt på sit virke som jurist og professor gennem mange år. Rettens rødder er derfor både en personlig skildring, hvor forfatteren kommer ind på sine forfædre, der i 1700-årene var involveret i trekantshandel såvel som sig selv under jurastudiet, men bogen er også en fortælling om rettens historie, der udfordrer det læseren til at anskue retshistorie på nye måder.
Udgivelser
Rettens rødderHvordan lov og ret har skabt Danmark
af Ditlev Tamm
Var det i virkeligheden ærkebiskop Anders Sunesen, der skrev og samlede de velkendte middelalderlige landskabslove med udgangspunkt i ius commune? Og blev Jyske Lov virkelig givet i Vordingborg? I Rettens rødder tager Ditlev Tamm læseren på en retshistorisk rejse i Danmark og Sverige. Vi starter i middelalderen og lander i nutidens identitetspolitiske og juridiske dilemmaer.
Udgave 1, 2022 | 482 sider | ISBN 9788757451030
|
Romerret og anden antik ret
af Ditlev Tamm
Denne lille bog er skrevet som en kort indføring i antikkens eller oldtidens ret beregnet for juridiske studerende eller andre, som har lyst til at kende til nogle af de ældste faser af juraens lange og brogede historie også uden for Danmarks grænser. Kernen i bogen er et afsnit om retten i det gamle Rom, men der indledes med endnu ældre former for ret, som vi finder dem i oldtidens Mellemøsten og i Grækenland.
Udgave 1, 2020 | 90 sider | ISBN 9788757446791
|
Kulturarven– og dens retlige beskyttelse
af Ditlev Tamm
“Kulturarven har god brug for sin retlige beskyttelse.” - Kulturminister Bertel Haarder Interessen for vor fælles kulturarv er stadig stigende. Men samtidig er kulturarven i fare. Krig, ødelæggelser, tyverier og plyndringer er daglige udfordringer verden over. Denne bog er den første samlede fremstilling på dansk af såvel de nationale som internationale regler om kulturarvsbevaring. Vi hører om de grundlæggende begreber, om kultur i videste forstand og om de organisationer med UNESCO i spidsen, som søger at værne om, formidle og tilgængeliggøre de mange fortidsskatte, som vores fælles kulturarv rummer. En lang række personer, som aktivt beskæftiger sig med kulturarvsbevaring, har bidraget til bogen, der falder i tre hovedafsnit. Først gennemgås de grundlæggende begreber, dernæst de internationale konventioner og endelig behandles de danske regler om arkiver, biblioteker, museer og bygningsfredning. Bogen henvender sig ikke blot til jurister eller ansatte i kulturinstitutioner, men til enhver med interesse for kultur, kulturarven og dens bevaring. Om forfatteren
Udgave 1, 2016 | 242 sider | ISBN 9788757434965
|
Henrik StampeEnevældens menneskelige ansigt Henrik Stampes erklæringer stammer fra tiden mellem 1750erne til 1770erne og viser ham som et barn af sin tids oplysningsfilosofi. Han var én af den danske enevældes dygtigste administratorer, og hans prosa indenfor sin genre er på højde med Ludvig Holbergs, når han er bedst.
Udgave 1, 2013 | 106 sider | ISBN 9788757432527
|
KongelovenThomæsons Håndskrift Kongeloven er den eneste europæiske forfatning for enevælden, der kendes. Kongeloven bevarede sin fulde gyldighed fra 1665 indtil vedtagelsen af Danmarks Riges Grundlov af 1849. Thomæsons håndskrift gengives, fordi det i 1720 blev ét af de sidste håndskrifter, der ved siden af bogtryk, formidlede en tekst, som retter sig mod offentligheden. Man udgav skrevne bøger siden oldtiden, og Thomæson satte med dette håndskrift en slags punktum på en middelalderlig kommunikationsform. Barokkens djærve frodighed præger Thomæsons kalligrafiske mesterstykke. Det rummer på én gang rets-, stil- og danmarkshistorie. Håndskriftet er stadig læseligt. Frederik III udstedte Kongeloven. Hans sekretær Peder Schumacher, senere adlet som Griffenfeld, affattede og skrev på egen hånd lovens tekst; hans pompøse manuskripter var næsten Enevældens relikvier. Denne bog viser linien fra Griffenfelds manuskripter frem til Thomæsons kalligrafiske arbejde.
Udgave 1, 2012 | 250 sider | ISBN 9788757422979
|
RomerretEn indføring
af Ditlev Tamm
"Romerret" er en indføring i denne arv fra antikken, udarbejdet med henblik på undervisningen i romerret for jurister på den juridiske grunduddannelse. Som udtryk for stringent juridisk tænkning har romerretten meget at byde på for den, som gerne vil se det juridiske studium i et større perspektiv, og som har lyst til at arbejde med formuerettens grundlæggende principper, som de udvikledes i det gamle Rom. Men romerretten er ikke blot tilbageskuende. Romerretten og ikke mindst den romerske formueret har haft så stor betydning for mange retssystemer først i Europa og senere også i den øvrige verden, at et grundkendskab til romerretten letter forståelsen af andre landes ret og kommunikationen med jurister, der har en anden baggrund end uddannelse i dansk ret.
Udgave 2, 2009 | 239 sider | ISBN 9788757418026
|
RetshistorieDanmark - Europa - globale perspektiver
af Ditlev Tamm
Denne udgave af lærebogen i retshistorie fører retsudviklingen fra romerretten og middelalderens danske lovgivning frem til i dag. Hovedvægten er lagt på lovgivning, retsvidenskab og retspraksis som grundpillerne i juristens virke. Bogen henvender sig til både studerende og andre interesserede i et kulturhistorisk blik på rettens udvikling. Bogen er illustreret og hvert kapitel indledes med en oversigt over det særlig relevante stof. I fremstillingen inddrages både dansk og europæisk retsudvikling lige som der kastes blik på internationalt samarbejde og islamisk og kinesisk retstænkning.
Udgave 2, 2005 | 474 sider | ISBN 9788757412642
|