Magtfordeling

En analyse af magtfordelingslæren med særligt henblik på den lovgivende magt

af Henrik Palmer Olsen


Udgave 1 2005
667 sider
ISBN: 9788757411898

Køb denne titel

Papirbog(Medlemmer DKK 600,00)DKK 750,00
Antal:
Læseprogram:   
E-bogen kan kun læses med programmet Adobe Digital Editions.
Autorisering:Programmet skal autoriseres med dit personlige Adobe ID. Få et Adobe ID her.
Levering:Inden for 10 min. efter køb pr. e-mail.  Linket i e-mailen er gyldigt i 30 dage.
Returret:Da der er tale om straks-levering accepterer du ved køb, at du ikke har returret.
Udskriving:Du kan udskrive 1 gang.
Copy/paste:10 sider til andre programmer som eksempelvis Word.


LÆS MERE OM E-BØGER HER

Om bogen

Magtfordelingen mellem de øverste statsorganer er fastlagt i grundloven § 3, som ofte antages at være beslægtet med Montesquieus udlægning i "De l'Esprit des Lois". Bestemmelsen blevet aktuel ved Højesterets underkendelse af den såkaldte Tvind-lov i UfR 1999.841 H. Her i forfatterens doktorafhandling gennemgås magtfordelingslæren (med særligt henblik på den lovgivende magt) både idéhistorisk og retsdogmatisk, ligesom magtfordelingens betydning for den demokratiske styreform belyses.

I den idéhistoriske del gennemgås magtfordelingslærens udvikling, dels i udlandet (England, Frankrig og USA), dels i forarbejderne til grundloven og i den danske forfatningsretlige litteratur. I den retsdogmatiske del, opstilles en række nye fortolkninger af magtfordelingens betydning for forholdet mellem lovgiver og domstole samt forholdet mellem lovgiver og regering/forvaltning.

I den afsluttende del diskuteres det, på hvilket grundlag domstolenes tilsidesættelse af lovgivning kan ses som handlinger, der styrker en demokratisk styreform, snarere end som handlinger, der er undergravende for demokratiet. Her introducerer forfatteren et lighedsprincip og argumenterer for, at en demokratisk styreform er kendetegnet ved en løbende afbalancering af dette princip over for det traditionelle flertalsprincip.

Tilmeld dig nyhedsmailen i dag >

Tilmeld dig nyhedsmailen i dag
Hold dig fagligt opdateret

Tilmeldingsformular til Djøf Forlags nyhedsbrev

*Vælg dine interesser:

i
For at forhindre misbrug af denne blanket, skal du sætte kryds i feltet. Eventuelt bliver du bedt om at indtaste en tekst, der vises som et billede.