Frederik Vinding Kruse

af Jens Evald


Udgave 1 2005
495 sider
ISBN: 9788757412420

Køb denne titel

Papirbog(Medlemmer DKK 448,00)DKK 560,00
Antal:
Læseprogram:   
E-bogen kan kun læses med programmet Adobe Digital Editions.
Autorisering:Programmet skal autoriseres med dit personlige Adobe ID. Få et Adobe ID her.
Levering:Inden for 10 min. efter køb pr. e-mail.  Linket i e-mailen er gyldigt i 30 dage.
Returret:Da der er tale om straks-levering accepterer du ved køb, at du ikke har returret.
Udskriving:Du kan udskrive 1 gang.
Copy/paste:10 sider til andre programmer som eksempelvis Word.


LÆS MERE OM E-BØGER HER

Om bogen

Netop i 60-året for Danmarks befrielse er interessen for besættelsestiden større end nogensinde, og begivenhederne fra dengang (gen)fortælles og analyseres. I et ikke tidligere offentliggjort manuskript, som der bringes uddrag af i kapitel 8, giver Frederik Vinding Kruse sin personlige udlægning af perioden 1940-1945. Manuskriptet er et tilbageblik på krigen og hans syn på retsopgøret, som han mente var en "retsskændsel" for landet. Det er samtidig Vinding Kruses private (rets)opgør med en lang række af de personer, heriblandt Frode Jakobsen, som efter hans opfattelse havde et ansvar under krigen, men som fejlede.

Navnet Frederik Vinding Kruse huskes i dag formentlig kun af den ældre generation af jurister, ligesom navnet nok er glemt i den brede offentlighed. Vinding Kruse levede 1880-1963, og han var i perioden 1914-1950 professor i formueret ved Det stats- og retsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

I det ydre er Frederik Vinding Kruses liv historien om et menneskes storhed og fald. Den lange stigning opad begyndte i sommeren 1920, hvor Vinding Kruse af den daværende regering blev sendt til Paris for at fungere som bindeled mellem den anden mellemslesvigske delegation og gesandtskabet i Paris. Det fortsatte i 1920erne og 1930erne med et omfattende forfatterskab, heriblandt fembindsværket Ejendomsretten, som Vinding Kruse i 1933 modtog Ørsted-medaljen for.

Vendepunktet for Vinding Kruses konstante opstigning mod stjernerne kom med 2. Verdenskrig. Både før og under krigen fremsatte Vinding Kruse en række synspunkter, som var identiske eller beslægtede med ideerne, der var på den politiske højrefløj, både i Danmark og i resten af Europa. I 1940 fik han af den tyske gesandt Cecil von Renthe-Fink tilbudt posten som statsminister. Vinding Kruse havde nu muligheden for at se sine politiske ideer blive ført ud i livet. Hvorfor han svarede Renthe-Fink, som han gjorde, er et af de mange spørgsmål, der behandles i denne biografi. Nedturen kom efter krigen, hvor Vinding Kruse blev beskyldt for at være nazist. Beskyldningerne kom fra ingen anden end Vinding Kruses arvefjende Alf Ross. Betegnelsen nazist klæbede nu til Vinding Kruse - en betegnelse, som eftertiden endnu ikke har glemt. Men var Vinding Kruse nazist, og hvad foretog han sig egentlig under 2. Verdenskrig? Dette spørgsmål bliver besvaret i denne biografi.

Efter krigen fortsatte Vinding Kruse ufortrødent med at skrive bøger, videnskabelige afhandlinger og en stadig strøm af avisartikler. Men hvilken betydning havde Vinding Kruse reelt i sin samtid, og har hans forfatterskab haft blivende værdi? Det er bl.a. nogle af de spørgsmål, biografien søger at besvare.