Dommerens litteraturhistorie

af Peter Garde


Udgave 1 2007
200 sider
ISBN: 9788757413014

Køb denne titel

Papirbog(Medlemmer DKK 380,00)DKK 475,00
Antal:
Læseprogram:   
E-bogen kan kun læses med programmet Adobe Digital Editions.
Autorisering:Programmet skal autoriseres med dit personlige Adobe ID. Få et Adobe ID her.
Levering:Inden for 10 min. efter køb pr. e-mail.  Linket i e-mailen er gyldigt i 30 dage.
Returret:Da der er tale om straks-levering accepterer du ved køb, at du ikke har returret.
Udskriving:Du kan udskrive 1 gang.
Copy/paste:10 sider til andre programmer som eksempelvis Word.


LÆS MERE OM E-BØGER HER

Om bogen

I "Dommerens Litteraturhistorie" har forfatteren gennemgået et stort antal forfatterskaber og flere hundrede skønlitterære værker. Værkerne er fortrinsvis danske og nordiske - eksempelvis er de islandske sagaer medtaget - og de har det til fælles, at der i historien optræder en dommer. Dette gør bogen til en meget selektiv litteraturhistorie.

 Her er mange farverige billeder af dommere i stadigt samspil med deres omgivelser, eksempelvis de levende optrin fra Kjøbenhavns Kriminal- og Politiret i Otto Rungs værker. Også Holberg, hvis kolossale forfatterskab i høj grad kredser om dommeren, har fået meget fyldig omtale.

Særligt vigtige værker analyseres udførligt, således historien om prototypen på en dommer, der trods god vilje svigter på grund af følelsesmæssig tilknytning til den ene part, nemlig herredsfoged Erik Sørensen i Steen Steensen Blichers novelle Præsten i Vejlbye. Andre fyldigt gennemgåede værker er Henrik Ibsens drama Hedda Gabler, hvor assessor Brack viser os dommeren som dæmonisk husven, og Hostrups syngespil Eventyr paa Fodreisen med det mageløst komiske billede af birkedommer Krans.

Den overordnede ramme er kronologisk, og forfatteren går her lidt uden for Norden, når han medtager Bibelen og det atheniensiske drama, ligesom der i bogen drages paralleller til anden ikke-nordisk litteratur. Kronologien brydes ind imellem af tematiske kapitler, f.eks. om dommeren som husfader og om justitsmordets problematik.

Bogens forfatter er selv dommer, hvilket kommer til udtryk ved, at han i højere grad end en litteraturhistoriker af faget har kunnet bedømme den juridiske ramme og endog har kunnet gribe digterne i fejl, ligesom han har set særligt kritisk på skønlitterære værker, der lægger sig tæt op ad virkelige retssager uden at blive til direkte dokumentation; i disse tilfælde har forfatteren koncentreret sig om afvigelserne mellem den relevante sag og den skønlitterære fremstilling.

For at lette læsningen af litteraturhistorien er bogen forsynet med både et personregister og et værkregister over alle de omtalte værker, således at læseren får et samlet overblik over de medtagne forfatterskaber.

"Dommerens Litteraturhistorie" er fortrinsvis illustreret med scenebilleder fra skuespil samt tegninger af Storm P.

Tilmeld dig nyhedsmailen i dag >

Tilmeld dig nyhedsmailen i dag
Hold dig fagligt opdateret

Tilmeldingsformular til Djøf Forlags nyhedsbrev

*Vælg dine interesser:

i
For at forhindre misbrug af denne blanket, skal du sætte kryds i feltet. Eventuelt bliver du bedt om at indtaste en tekst, der vises som et billede.