Djøf-arrangement: Overmod og afmagt

Om bogen

'Overmod og afmagt' om de store reformer af skatteforvaltningen i 2005, og de efterfølgende problemer med at få reformerne til at virke som tænkt med deltagelse af Jørgen Grønnegård Christensen, Peter Bjerre Mortensen og Peter Loft. Overmod og afmagt afdækker den uheldige cocktail af embedsmænds overmod og politikernes afmagt, der førte til SKATs storhed og fald og bogen afsluttes med en række anbefalinger til den nødvendige genopretning.

 

Om arrangementet 

Den 1. november 2005 blev det statslige enhedsskattevæsen og SKAT skabt, og Skatteministeriet overtog ansvaret for at inddrive alle offentlige fordringer. Løfterne var store, og forventningerne høje. Ti år senere så det anderledes ud. Den statslige inddrivelse blev sat i stå, og det elektroniske fælles inddrivelsessystem (EFI) skrottet. Tilliden til SKATs ejendomsvurderinger var væk, og styrelsen SKAT stod til at blive opløst.
Hvad gik galt, og hvad kan vi lære af historien? Mens Skattekommissionen arbejder på ubestemt tid, overhaler to af vores fremmeste forvaltningseksperter kommissionen med analyser og anbefalinger i bogen 'Overmod og afmagt'. De to forfattere debatterer bogens analyser og konklusioner med Peter Loft, der var departementschef i Skatteministeriet fra 1993 til 2012.

 

Omtale af bogen 

"Venstre-folkenes skatteskandale afsløres i en ny bog, Overmod og afmagt, skrevet af to af landets førende forvaltningseksperter, Jørgen Grønnegård Christensen og Peter Bjerre Mortensen. Jeg kan ikke huske, jeg har set så kraftige, kritiske gloser brugt af eksperter mod politikeres adfærd siden tamilsagen i starten af 1990' erne."
- Rasmus Prehn, Nordjyske Stiftstidende 26. oktober 2018

"Ny bog om omlægningerne i SKAT fra 2005 til det organisatoriske og it-mæssige sammenbrud i 2015 kan læses som en politisk og ledelsesmæssig gyser. (...) Det er ikke alene et vigtigt bidrag til afdækning af hele forløbet set med andre vinkler end de juridiske. Det er også vigtig læring for eftertidens reformivrige politikere."
- Anmeldelse ved Lisbeth Knudsen, Mandag Morgen, 23. oktober 2018​​​​​​​

"Problemet er, at man gør livet svært for skattevæsnet og medarbejderne med de konstante og voldsomme forandringer af organisationen. »Skat har aldrig været en organisation, der har fået lov at hvile i sig selv og udvikle sig«, siger Jørgen Grønnegård."
- Hans Drachmann, Politiken, 23. oktober 2018

 

Tilmeld dig arrangementet her