Socialforvaltningsret henvender sig til alle, der er i berøring med det sociale system i bred forstand. Både sagsbehandlere, politikere, interesseorganisationer, faglige organisationer, dommere, advokater, private rådgivere og borgere, der modtager eller har modtaget sociale ydelser, kan have glæde af denne bog. For første gang foreligger der en generel fremstilling af de regler og retsprincipper, der gælder, når offentlige myndigheder træffer afgørelser inden for det sociale og det beskæftigelsesmæssige område.
Bogen indeholder en gennemgang af såvel de danske som de internationale retskilders betydning for sociale afgørelser. De almene retsgrundsætninger om myndighedernes retsanvendelse såsom lighedsprincippet, proportionalitetsprincippet, forbuddet mod magtfordrejning, kravet om saglighed osv. er beskrevet og analyseret, ligesom bogen indeholder en udførlig gennemgang af de processuelle regler, der gælder for behandlingen af sociale sager. Der er en fremstilling både af de generelle regler i forvaltningsloven, offentlighedsloven, tvangsindgrebsloven, persondataforordningen og databeskyttelsesloven og en gennemgang af de specielle sagsbehandlingsregler i retssikkerhedsloven og den øvrige sociale lovgivning.
Bogen er skrevet og redigeret, så den kan bruges både som lærebog og som opslagsværk. Alle problemstillinger er belyst med eksempler fra praksis på det sociale område. Ottende udgave tager højde for den seneste praksis og lovgivning på området.
Jon Andersen er cand.jur. og har været kommitteret hos Folketingets Ombudsmand, hvor han beskæftigede sig med konkrete sager, generelle undersøgelser, tilsynsbesøg på bl.a. sociale institutioner samt internationalt samarbejde med EU-ombudsmanden og ombudsmandsinstitutioner i andre lande. I mange år var han ekstern lektor ved Københavns Universitet i forvaltningsret. I seks år var han medlem af Etisk Råd. Han har i mange år været beskikket som censor ved de juridiske kandidatuddannelser, ved de juridiske uddannelser på Handelshøjskolerne og ved administrative uddannelser på professionshøjskoler. Jon Andersen har sit eget firma, som står for undervisning i offentligretlige fag, konsulentarbejde, udarbejdelse af responsa samt foredragsvirksomhed.
Jon Andersen er forfatter til flere bøger og artikler om emner vedrørende forvaltningsret, socialret, offentlig personaleret, menneskeret, persondatabeskyttelse og sundhedsret. Han har ud over denne bog bl.a. skrevet bogen ”offentlighed i forvaltningen”, en fremstilling af den almindelige forvaltningsret samt været medforfatter til en omfattende fremstilling af forvaltningsretten (”Forvaltningsret”, 2. udg.) og en kommentar til ombudsmandsloven.
Se alle titler inden for Stats- og forvaltningsret
...
Pris 750,00 kr.
Medlemspris 600,00 kr.
|
UNHCR's håndbog behandler procedurer og kriterier for fastlæggelse af flygtningestatus i henhold til de to internationale regelsæt: 1951-konventionen og 1967 protokollen om flygtninges retsstilling. Disse regelsæt indeholder tre typer af bestemmelser:
Bestemmelser, som definerer, hvem der er flygtning, og hvem, der efter at have været flygtning, ophører med at være det
Bestemmelser, som definerer flygtninges retsstilling samt deres rettigheder og forpligtelser i asyllandet
Bestemmelser, der behandler regelsættenes administrative og diplomatiske aspekter, bl.a. flygtningekommissariatets ansvar for at overvåge staternes overholdelse af reglerne
Håndbogen er først og fremmest en vejledning for embedsmænd, advokater og andre, som arbejder med at fastlægge flygtningestatus, men kan også være af interesse for alle, som beskæftiger sig med flygtningespørgsmål.
...
Pris 190,00 kr.
Medlemspris 152,00 kr.
|
Magtanvendelse over for anbragte børn og unge, en kortlægning og analyse af anbringelsesstedernes indgrebsbeføjelser ifølge serviceloven.
Bogen redegør og analyserer den nuværende lovgivning inden for magtanvendelse over for anbragte børn og unge. Forfatter Hanne Hartoft sammenholder disse regler med eksempler fra hverdagslivet i opholdssteder, døgninstitutioner og plejefamilier, hvor det kan konstateres at reglerne ikke er opbygget, så de afspejler et nutidigt syn på børns beskyttede rettigheder.
Magtanvendelsesudvalgets betragtninger og den politiske aftale fra november 2015 om forslag til lovændringer er indarbejdet i bogen.
Magtanvendelse over for anbragte børn og unge er en samlebetegnelse for en række forskellige kontrollerende og adfærdsregulerende indgreb. Lovgivningen overlader en række beføjelser, f.eks. til føren og fastholdelse, person og rumundersøgelse, kommunikationskontrol og begrænsninger i bevægelsesfriheden til visse anbringelsessteder. I dagligdagen opstår der dog mange situationer, der ikke er omfattet af reguleringen, og hvor man kan være i tvivl om, hvorledes hensynet til barnets selvbestemmelse skal afvejes overfor omsorgspligten.
Fremstillingen bygger på forfatterens ph.d.-afhandling.
Om forfatteren
Hanne Hartoft er tidligere advokat, og er nu ansat som adjunkt ved Aalborg Universitet, hvor hun underviser og forsker i social- og strafferet.
...
Pris 475,00 kr.
Medlemspris 380,00 kr.
|