ERVING GOFFMAN (1922-1982) var en af det 20. århundredes mest læste sociologer, og han har siden sin død for små fyrre år siden bibeholdt sin aktualitet og popularitet både blandt etablerede forskere og studerende. Dette skyldes formentlig, at Goffman på mange måder var en forholdsvis ukonventionel sociolog.
Det er et kendetegn for Goffmans virke, at han arbejdede mikrosociologisk og primært interesserede sig for individets selvpræsentation i hverdagslivets interaktioner. Derfor var konventionelle genstandsfelter fra sociologien om magtstrukturer, ulighed, forandringer i værdier, makrosociologiske problemstillinger og ”det store samfund” ikke noget, der optog ham. I tillæg hertil var han ikke en politisk engageret sociolog i modsætning til mange andre i sin samtid, og temaer fra statskundskaben som politik, administration, beslutningsprocesser og vælgeradfærd er helt fraværende fra hans tekster.
Dette betyder imidlertid ikke, at Goffmans forfatterskab er irrelevant for dem, der ønsker at forstå det samfund, vi lever i. Tværtimod kan Goffmans dramaturgiske indsigt og begrebsapparatanvendes til at studere og analysere betydningen af iscenesættelse og performance i moderne politik.
I denne bog gennemgås Goffmans forfatterskab med fokus på de overordnede perspektiver og med nedslag i de fleste af hansværker, og det vises med eksempler, hvordan Goffmans generelle perspektiv og specifikke begreber kan anvendes i studier af temaer, der er relevante inden for statskundskaben.
Michael Hviid Jacobsen er professor i sociologi ved Aalborg Universitet
Se flere titler inden for Politisk teori
...
Pris 150,00 kr.
Medlemspris 120,00 kr.
|
Pierre Bourdieu (1930 – 2002) står som en af de mest indflydelsesrige europæiske sociologer i det 20. århundrede, og hans arbejde har haft stor betydning for så forskellige forskningsområder som klasse, kunst, uddannelse, videnskab, journalistik, og politik.
Denne bog introducerer læseren til Bourdieus sociologi og politiske tænkning. Først præsenteres Bourdieus særlige forståelse af forholdet mellem videnskab og praksis, og herefter forklares de centrale begreber og elementer i hans sociologiske teori: kapital, habitus og felt. Dernæst diskuteres Bourdieus magtforståelse samt hans bidrag til den bredere tænkning om staten og det politiske. Bogen afsluttes med to oversatte uddrag fra bøgerne Sur l’État (Om staten) og Propos surle champ politique (Det politiske felt).
...
Pris 150,00 kr.
Medlemspris 120,00 kr.
|
Hvad ville Niccolò Machiavelli have hvisket en dansk statsministerkandidat i øret, hvis han havde kunnet? Muligvis ville Renæssancens politiske mestertænker have rådet hende eller ham til at tænke, tale og se som en konkurrencestatsminister. Det er i hvert fald påstanden i denne bog.
Med inspiration fra Fyrsten opstiller Konkurrencestatsministeren syv simple læresætninger, som enhver dansk politiker, studerende eller almindelig politisk interesseret må kende til, hvis vedkommende gør sig håb om at forstå og begå sig på konkurrencestatens kommandobro.
Konkurrencestatsministeren fremhæver særligt, hvordan den danske variant af konkurrencestaten adskiller sig fra andre typer, og udfordrer således den udbredte påstand, at konkurrencestatens fremkomst i Danmark skulle være udtryk for en såkaldt neoliberal ”nødvendighedens politik.”
Konkurrencestatsministeren er dermed også et provokerende indspark i de senere års ophidsede konkurrencestatsdebat. Den går ikke blot i rette med mange (mis)forståelser og (fejl)fortolkninger. Bogen rejser også nye spørgsmål. Fordrer klare svar. Og giver håndfaste råd.
Martin Møller Boje Rasmussen er filosof, forsker, forfatter og far til to. Han har en ph.d. i komparativ politisk økonomi fra CBS og er ansat som forsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Han leder instituttets offentlige policy-platform Politiske Ideer og Analyse (P.I.A.) og er tidligere forsknings- og udviklingschef på Ugebrevet Mandag Morgen.
Se alle titler inden for Politisk teori
...
Pris 295,00 kr.
Medlemspris 236,00 kr.
|