Sikkerhedspolitik i Arktis og Nordatlanten

Pris

Papirbog
250,00 kr
Medlemspris
250,00 kr
Udgave 1, 2021 | ISBN 9788757449488
280 sider | Softcover
  • OM BOGEN

Pris i december kr. 250,-

Normalpris kr. 350,-

USA opruster i Arktis og Nordatlanten og indgår nye aftaler med Nuuk og Tórshavn. Russiske ubåde og fly kan true Grønland og Færøerne, som også indgår i Kinas planer om en ”Polar Silkevej”. Klimaforandringerne åbner for nye sejlruter og udvinding af olie, gas og mineraler. Samtidig får grønlandsk og færøsk selvstændighedstrang Rigsfællesskabet til at knage i furerne. 

Sikkerhedspolitik i Arktis og Nordatlanten er den første bog, der undersøger Rigsfællesskabets og Forsvarets møde med en ny sikkerhedspolitisk virkelighed i Arktis og Nordatlanten. Er en konflikt mellem USA, Rusland og Kina uundgåelig i polarområdet? Er Rigsfællesskabet rustet til at håndtere den stigende stormagtskonkurrence, eller vil indre uenigheder få Færøerne og Grønland til at søge egne veje? Hvad bliver Forsvarets rolle i regionen fremadrettet? 

OM REDAKTØRERNE:

Jon Rahbek-Clemmensen (f. 1982) og Camilla T.N. Sørensen (f. 1976) er begge ph.d. og lektorer ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, hvor de er tilknyttede Center for  Arktiske Sikkerhedsstudier. 

“Der er glød og engagement i analyserne, hvad enten det gælder udfordringerne fra Kina og Rusland i Arktis, flådens indretning eller småstaten Danmarks muligheder for at påvirke sikkerhedsarkitekturen nu, hvor USA så markant udvider sin tilstedeværelse. Bogen imødekommer præcist og målrettet det voksende behov for alment tilgængelig indsigt i de sikkerhedspolitiske og militærfaglige dilemmaer, Grønland, Færøerne og Danmark står over for.”

– Martin Breum, journalist, forfatter og foredragsholder 

“Interessen for Arktis og Nordatlanten accelererer og har ikke peaket endnu. Med andre ord er vi til vor tids store eksamen. Hvordan går vi fra skåltaler og polarisering til fælles fodslag med respekt  for forskellighed. Viden om fælles historie og nytænkning er afgørende for at omsætte interessen til udvikling. Denne bog giver et rigt indblik i de udfordringer og muligheder, der følger med den stigende interesse.” 

– Aaja Chemnitz Larsen, MF for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit

 

Læs mere