På mission i Danmark

På mission i Danmark

– Diplomatisk tiltrækningskraft til debat

Af

Martin Marcussen , Svend Roed Nielsen

Pris

350 kr

Om bogen

Vi møder dem ikke særlig ofte, men de arbejder hver dag på at udbygge relationerne mellem Danmark og de lande, de kommer fra. De udenlandske diplomater i Danmark lever nogle gange i en afsondret verden. De har svært ved at få de møder og kontakter, de har brug for i deres arbejde og ofte er de mere eller mindre frivilligt afskåret fra at få et grundigt kendskab til Danmark og danskerne. Dette er ikke hensigtsmæssigt hverken for Danmark eller for de lande, der har valgt at udsende diplomater til netop Danmark.

På mission i Danmark forsøger at komme til en mere præcis forståelse af, hvem disse udenlandske diplomater er, hvad de laver i Danmark og hvilke rammer, vi i Danmark tilbyder disse gæster. Konklusionen er, at der er plads til forbedringer i samarbejdet, og dermed har vi mulighed for at styrke Danmarks diplomatiske tiltrækningskraft.

Om forfatterne

Martin Marcussen. Professor i international forvaltning ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Her har han de seneste år helliget sig studiet af udenrigstjenesten, diplomati i praksis og dansk udenrigspolitik, hvilket kommer til udtryk gennem hans undervisnings- og forskningsvirksomhed.  

Svend Roed Nielsen. Gennem en lang karriere i Udenrigsministeriet (1973-2015) har Svend Roed Nielsen arbejdet med en række udenrigspolitiske sagsområder. Svend Roed Nielsen har haft chefposter i Udenrigsministeriet i Danmark samt været udsendt til EU-delegationen i Bruxelles og ambassaden i London og har været Ambassadør i Estland, Canada og Brasilien, samt Generalkonsul i New York. Dette arbejde har givet indsigt i relationerne mellem en ambassade og opholdslandet set fra begge sider.

 

Udgave:

1

Udgivelsesdato:

18.01.2019

Sider:

313

ISBN:

9788757443547

"De danske ministerier og øvrige centraladministration samt Folketinget er ikke særlig gode til at etablere og fastholde kontakt til andre landes diplomater i Danmark. Sådan lyder konklusionen i bogen På mission i Danmark – Diplomatisk tiltrækningskraft til debat. (...) Et ministerium fremhæves dog som klassens duks, der leverer en forbilledlig service til det diplomatiske korps. Det er Forsvarsministeriet, hvis service på centrale punkter er mere vidtgående end det, der leveres fra Udenrigsministeriets side, påpeger forskerne."
- Andreas Krog, Altinget.dk, 21. februar 2019

 

"Det er flovt, men lærerigt at læse den netop udkomne bog ”På mission i Danmark” af to erfarne danske diplomater. (...) Der er fejl på begge sider. Ambassaderne opfordres til at gøre sig større sproglige og forståelsesmæssige anstrengelser. Men hovedfejlen ligger klart på den danske side. Vi er ikke ret åbne og gider tilsyneladende ikke få noget ud af at omgås de mange dygtige udenlandske diplomater, der færdes i vor midte."
4/6 stjerner
- Anmeldelse ved Bertel Haarder, MF for Venstre, Altinget.dk, 20. februar 2019
 

"Hvis man vil have sit Danmarksbillede revideret, så skal man læse denne bog, der bygger på utallige interviews med især herboende udenlandske diplomater. Vi troede, at Danmark er et åbent og let tilgængeligt smørhul, også for diplomater. Men sandheden er, at udlændinge, inkl. diplomater, finder det vanskeligt at komme i kontakt med danskere, endsige komme ind i deres hjem […]. For mig som for andre har det lagt en dæmper på gensidigheden, at man hverken som folketingsmedlem eller som minister kan bruge så meget som en øre på at gøre gengæld. Den manglende danske gæstfrihed er obligatorisk, en tjenestepligt!"
- Bertel Haarder, Folketingsmedlem (Venstre), tidligere Europaparlamentsmedlem og mangeårig minister