Overmod og afmagt

Overmod og afmagt

– Historien om det nye SKAT

Af

Jørgen Grønnegård Christensen , Peter Bjerre Mortensen

Pris

325 kr

Om bogen

Overmod og afmagt er beretningen om, hvordan selvsikre embedsmænd og famlende politikere kastede en af landets største og mest komplekse forvaltninger ud i en uheldssvanger forvandling.

Den 1. november 2005 blev en skæbnesvanger dag. Den dag gik en gammel embedsmandsdrøm i opfyldelse, da det statslige enhedsskattevæsen og SKAT blev skabt, og Skatteministeriet overtog ansvaret for at inddrive alle offentlige fordringer. Løfterne var store, og forventningerne optimistiske. Danmark ville i løbet af få år få et digitaliseret og højeffektivt skattevæsen, der klarede opgaverne med en brøkdel af de hidtidige omkostninger.

Ti år senere så det anderledes ud. Den statslige inddrivelse blev sat i stå, og det elektroniske fælles inddrivelsessystem (EFI) skrottet. Tilliden til SKATs ejendomsvurderinger var væk, og SKAT stod til at blive opløst.

Indimellem var gået en periode, hvor Skatteministeriet havde kæmpet med at få virkeligheden til at rette sig ind efter de store planer, og hvor konsulenter leverede dyrekøbte, men letfærdige råd, som ikke holdt. Den ene møgsag efter den anden efterlod indtrykket af en forvaltning i forfald.

Overmod og afmagt afdækker den uheldige cocktail af embedsmænds overmod og politikernes afmagt, der førte til SKATs storhed og fald og bogen afsluttes med en række anbefalinger til den nødvendige genopretning.

Udgave:

1

Udgivelsesdato:

23.10.2018

Sider:

266

ISBN:

9788757442731

"Politolog Jørgen Grønnegård Christensen og hans lærling, Peter Bjerre Mortensen, er i topform i deres fælles bog om det nye SKAT og de mange skandaler. Bogen slår sig fast som lang advarsel til politikere og embedsmænd mod at tro på organisatoriske snuptagsløsninger."
- Tim Knudsen, Kristeligt Dagblad

"Ny bog om omlægningerne i SKAT fra 2005 til det organisatoriske og it-mæssige sammenbrud i 2015 kan læses som en politisk og ledelsesmæssig gyser. (...) Det er ikke alene et vigtigt bidrag til afdækning af hele forløbet set med andre vinkler end de juridiske. Det er også vigtig læring for eftertidens reformivrige politikere."
- Lisbeth Knudsen, Mandag Morgen

”De to professorer lægger ikke fingrene imellem, når de beskriver aktørernes rolle i de forskellige beslutningsprocesser og implementeringen.  (…) ’Overmod og afmagt’ er fremragende og lærerig forskning for både politikere og embedsmænd.”
5/5 stjerner
– Jesper Hjort, Danske kommuner