Nyere politisk teori er et forsøg på at analysere sig frem til principperne for det retfærdige samfund. Den amerikanske filosof John Rawls’ bog A Theory of Justice fra 1971 er et centralt udgangspunkt for traditionen. Konkurrerende samfundsmodeller med en minimalstat som omdrejningspunkt, eller med fokus på fællesskab frem for individuelle rettigheder, blev formuleret som alternativ til Rawls’ socialliberale model. Allervigtigst blev metoder udviklet til systematisk analyse af de konkurrerende værdier vi må overveje, når vi demokratisk drøfter, hvorledes samfundets grundlæggende institutioner skal indrettes. Dette har muliggjort oplysende og nydannende analyser af centrale temaer såsom diskrimination, immigration, og global retfærdighed.
Bogen giver en grundig og sammenhængende introduktion til såvel de centrale teorier som en vifte af aktuelle temaer. Bogens fire forfattere har bidraget bredt til forskningen inden for feltet, og har stor erfaring med at formidle deres viden.
Kasper Lippert-Rasmussen, ph.d., er professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Søren Flinch Midtgaard, ph.d., er lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Lasse Nielsen, ph.d., er lektor ved Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet
Tore Vincents Olsen, ph.d., er lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Se alle titler inden for Politisk teori
...
Pris 440,00 kr.
Medlemspris 352,00 kr.
|
GEORG WILHELM FRIEDRICH HEGEL (1770-1831) er inden for den politiske tænkning en kontroversiel skikkelse, som tidligere er blevet anklaget for totalitarisme, men som i vor tid i højere grad anses for at være en moderne, liberalt orienteret filosof med sans for den Franske Revolutions politiske frihedsidealer.
Hegels Retsfilosofi, som omfatter hans politiske filosofi, etik og dele af hans historiefilosofi, hører ubestridt til filosofihistoriens mest kontroversielle og betydningsfulde værker. Fra i Hegels umiddelbare eftertid, at være afvist som et reaktionært, ideologisk forsvar for den preussiske stat, og under den kolde krig af mange anset for en ideologisk forløber for det 20. århundredes totalitære regimer, er Hegels politisk filosofiske hovedværk de senere årtier blevet genstand for stadig mere positiv vurdering.
...
Pris 150,00 kr.
Medlemspris 120,00 kr.
|
JOHN DEWEY (1859-1952) er en af det 20. århundredes mest konsekvente og systematiske fortalere for ideen om demokrati som livsform, og hans tanker har haft stor indflydelse langt ud over hans eget fag, filosofien, hvor han især er kendt som udvikler af pragmatismen. Hans tanker om demokrati og uddannelse har fx påvirket den pædagogiske udvikling i en lang række lande, mens han i en amerikansk kontekst har spillet en central rolle i udviklingen af et ikke-kommunistisk, liberalt og progressivt alternativ til de etablerede partier. I denne bog præsenteres læseren for en analyse af, hvordan Deweys idé om demokrati som livsform gennemsyrer hans tænkning om alt fra politik, kunst og religion til uddannelse, videnskab og offentlig debat. Ud over fyldige uddrag af hans politiske hovedværk, Offentligheden og dens problemer, bringer bogen, for første gang på dansk, oversættelser fra hans kunstfilosofiske hovedværk, Kunst som erfaring, ligesom det også er første gang, et dansk publikum præsenteres for de to tekster Demokratiets grundlæggende værdier og forpligtelser og Hvorfor jeg ikke er kommunist.
Martin Ejsing Christensen er ph.d. i filosofi og specialkonsulent i Det Etiske Råd.
...
Pris 150,00 kr.
Medlemspris 120,00 kr.
|