At udøve dilemmaledelse er spændende, men også udfordrende for lederen. Det er fagligt og personligt givende, men også belastende. Det styrker selvtillid, stolthed og passion, men efterlader også usikkerhed og tvivl pga. de mange fravalg og paradokser, der bygger rede i lederens sind.
Dilemmaledelse kræver, at man vælger sine landvindinger, sejre, ulemper, bivirkninger og nederlag med omhu. Ledere lever med dilemmaer, de lever af dem, de lever for dem, og de overlever i kraft af dem.
Denne bog er en praktikerguide og værktøjskasse med 31 ledelsesværktøjer, så der er ét værktøj til hver dag i måneden! Hvert af de 31 værktøjer til dilemmaledelse hjælpes på vej af en kort beskrivelse af det bagvedliggende dilemma og dets iboende spændingsfelter. Som et smæk med halen følges hvert værktøj til dørs med tankevækkende virksomhedseksempler, citater og saftspændte statements, der sætter dilemmaet og værktøjet i perspektiv. Det er håbet, at den daglige inspiration fra bogen kan bringe os væk fra de mange nærdødsoplevelser med dårlig ledelse, og at bogen kan være en smittebærer for god ledelse i fremtiden.
Bogens målgruppe er ledere, der udøver dilemmaledelse, medarbejdere, der udsættes for den, HR-professionelle, som bistår virksomhederne med at håndtere ledelsesdilemmaer, samt studerende på ledelsesfag, der ruster sig til at navigere i dilemmaledelsens smukke, men krævende skærgård.
Om forfatterne
Henrik Holt Larsen er professor emeritus i Human Resource Management ved CBS, Copenhagen Business School.
Lilian Mogensen er bestyrelsesmedlem og rådgiver inden for digitalisering, strategisk forretningsudvikling, HRM og ledelse
...
Pris 300,00 kr.
Medlemspris 240,00 kr.
|
Vi står foran det, der uden tvivl er de seneste 100 års største globale omstilling af arbejde, og har en enestående mulighed for at redesigne arbejdet i vores organisationer. Spørgsmålet er nu – hvordan lykkes vi bedst med at skabe fremtidens arbejde og den hybride arbejdsplads?
Lynda Gratton, der er professor i ledelse og en af verdens førende ledelsestænkere, tager i denne bog udgangspunkt i sine 30 års forskning inden for de teknologiske, demografiske, kulturelle og samfundsmæssige tendenser, som former arbejdet, og bygger videre på det, vi lærte under pandemien. I bogen præsenterer hun en 4-trins-designproces. Processen gør dig i stand til at:
- Forstå dine medarbejdere, og hvad der driver dem
- Gentænke kreative måder at arbejde på, så du åbner for nye muligheder
- Skitsere og teste dit nye arbejdsdesign i din organisation
- Agere og skabe fremtidens hybride arbejdsplads
Igennem cases fra hele verden viser Lynda Gratton, hvilke udfordringer virksomheder står over for, når de vil skabe en hybrid arbejdsplads. Du møder den verdensomspændende bank HSBC, der byggede et tværfagligt team for at forstå sine medarbejdere, det japanske teknologiselskab Fujitsu, som testede tre typer kontorlandskaber for at finde det mest optimale, og det australske teleselskab Telstra, som etablerede nye roller for at koordinere arbejdet på tværs af organisationen.
"Den hybride arbejdsplads – en guide til at redesigne arbejdet i organisationer" kan, hvad enten du leder et team på fem personer, en virksomhed med 20 medarbejdere eller en multinational virksomhed med flere tusind ansatte, hjælpe dig med at tilrettelægge fremtidens arbejde og skabe en hybrid arbejdsplads, der fungerer, til gavn for både dig, dit team og virksomhedens resultater.
Oversat fra “Redesigning Work: How to Transform Your Organization and Make Hybrid Work for Everyone” (Penguin Business 2022).
Lynda Gratton er forfatter til flere internationale bestsellers om fremtidens arbejde. I 2021 udkom hendes bog ”Det nye lange liv” på Djøf Forlag, hvor det foreslås at bytte den klassiske opdeling af arbejde og fritid ud med et liv, der består af mange flere faser.
...
Pris 395,00 kr.
Medlemspris 316,00 kr.
|
Teaming er nu ude i 4. oplag.
Hvorfor får vi ikke automatisk gode resultater, når vi sammensætter et team af dygtige personer?
Forklaringen skal findes i teamkulturen – og i evnen til at samarbejde på tværs af forskelle. Vi må skabe ”teaming”, som er en social kompetence til at spille hinanden gode.
Denne bog introducerer en ny tilgang til teamledelse, hvor fællesskabet og kulturen er i fokus. Det er et kursskifte i forhold til den udbredte tendens til individualisering.
Læseren får en grundig og handlingsorienteret præsentation af teaming – og originale bud på, hvordan vi skal forstå de menneskelige dynamikker i team, så vi kan skabe resultater og et godt arbejdsmiljø i vores komplekse organisationer.
Bogen indeholder ny teori, modeller, cases og 38 redskaber, som læseren kan bruge til at skabe teaming i typiske situationer i teamets hverdag.
Den henvender sig til ledere af team på alle niveauer og til teamdeltagere, der påtager sig ansvar i teamets arbejdsproces. Og til alle, der er på udkig efter alternativer til de dominerende teamkoncepter.
Til håndbogen hører hjemmesiden Teamingbogen.dk, hvor man hente bogens modeller og materiale til mange af redskaberne.
Se alle titler inden for Personaleledelse
...
Pris 395,00 kr.
Medlemspris 316,00 kr.
|