Læs artiklen Hvorfor er biografbilletter så dyre? Hvor professor og forfatter Christian Hjort-Andersens bog Hvad koster kulturen? bliver omtalt. - Ivar Carstensen, Berlingske – Kultur, 22. december 2015
”Selvom boen er skrevet af en anerkendt industriøkonom, er den ikke en nørdet fremstilling af ”kulturens industriøkonomi” med teoretiske modeller og overvejelser om markedsmekanismens funktion på disse særlige markeder. Bogen har et langt bredere sigte, nemlig at forbedre grundlaget for en kulturpolitisk debat i Danmark, særligt for debatten om kulturstøtte og anden offentlig regulering. Bogen lever i høj grad op til dette sigte.” - Birgitte Sloth, Nationaløkonomisk Tidsskrift, nr. 1 2014
"Bogen er ualmindeligt godt researchet og Christian Hjorth-Andersen formår at stille kontroversielle, men relevante, spørgsmål, og selvom der ikke altid findes svar på dem alle sammen, så reflekteres der nuanceret og nøgternt over dem. Alt sammen med en utrolig stor respekt for både læser og kulturel udøver." - Ditlev Vang Wildt, altandetlige.dk, 12.06.14
"Det er en prægtig bog. Den er direkte uden det orgie af omsvøb og indforståede ord, som kultureliten rabler af sig, når der kommer spørgsmål til værdien af kultur, deres betydning og vigtigheden af, at der bliver brugt penge på kulturen.."
Nummer 3 blandt årets ledelsesbøger med 6 ud af 6 stjerner.
Henrik Ørholst, Berlingske Business, 29.12.13
”Økonomiprofessor Christian Hjort-Andersen fra Københavns Universitet tager fat i kulturen fra en anderledes vinkel. Det er en prægtig bog, der giver et samlet sagligt overblik over det kulturelle liv, og hvad det koster. Uden omsvøb og uden et indforstået sprogbrug, som kun henvender sig til kulturpinger eller økonomer[...] At hele bogen er krydret med sjove og underfundige indskud og skæve opdateringer på kulturen, gør den meget læseværdig.”
6 ud af 6 stjerner.
Henrik Ørholst, Berlingske Kultur, 14.9.13
”I en tid med kritik af økonomer og deres indviklede modeller er det en velsignelse med en veloplagt og enkel bog om alle sider af kulturens økonomi, hvori Hjorth-Andersen stiller gode spørgsmål, som hvorfor kunstnere er specielle, hvorfor kunst har en værdi, og om velfærdsstatens institutioner skal fredes.” Thomas Bernt Henriksen, Børsen, 29.8.2013
"Bogen vil være et vigtigt redskab til at kvalificere den fremtidige kulturdebat." Lektørudtalelse v. Søren Brunbech (13/28)
"Det er sjældent, at man støder på grundige og let tilgængelige økonomiske gennemgange af kunstlivet. Med det udgangspunkt giver bogen nogle andre blik på branchen end dem, man oftest møder. Læseren bliver oplyst, underholdt og udfordret på sin eventuelle vanetænkning."
Sceneliv, 31. august 2013, sektion 1, s. 15
Indholdsoversigt
Forord
Kapitel 1. Indledning
DEL I: KULTURUDVIKLING OG KULTURBEVARING
Kapitel 2. Kulturudvikling igennem tid og rum
Kapitel 3. Bevaring af den faste kulturarv
Kapitel 4. Bevaring af kulturgenstande
DEL II: DEN SKABENDE OG UDØVENDE KUNST
Kapitel 5. Bøger
Kapitel 6. De elektroniske medier
Kapitel 7. Teatre
Kapitel 8. Billedkunst
Kapitel 9. Musik
Kapitel 10. Kunstnerne og deres levevilkår
Kapitel 11. kultur med lille k
Kapitel 12. Dansk kulturpolitik
Kapitel 13. Danmark som kulturnation
Litteratur
Personregister
OM BOGEN
"Hvad koster kulturen" handler om de økonomiske aspekter af kulturen, og fremstillingen giver således en oversigt over de vigtigste kulturøkonomiske problemstillinger i Danmark.
Titlen er skrevet, så den kan læses af alle interesserede, den forudsætter ingen særlig viden om økonomi. Dog er den skrevet for dem, der ikke vil nøjes med de hurtige meninger i radio og tv, men vil have ordentlig besked.
Bogen er tilstræbt økologisk, uden sødemidler eller andre kunstige tilsætningsstoffer.
I denne bog beskrives velfærdsstatens karakter samt dens udvikling og udfordringer i de kommende år. Bogen lægger stor vægt på at sammenligne den danske velfærdsstat med andre landes velfærdsstater. Den belyser kerneområderne i alle velfærdsstater, som er det sociale sikringssystem herunder pensioner og dagpenge samt sundheds- og uddannelsessystemerne. Det beskrives, hvordan alle velfærdsstater er helt afhængige af den økonomiske udvikling, af finansieringsmåden, af befolkningsudviklingen og af den måde arbejdsmarkedet fungerer på.
The Danish Economy in a Global Context provides a general introduction to economic developments, institutions and policies in Denmark. Several topical policy issues, such as retirement, education and globalization, are discussed in a non-technical fashion. The text takes a global comparative perspective to highlight the differences and similarities between Denmark and other OECD countries.
The Danish Economy in a Global Context should be read as a general introduction to the Danish economy. While self-contained, it is intended for introductory economics courses where it complements theoretical textbooks with an empirical and institutional underpinning of key issues. The book can be read in its entirety or selected chapters can be read independently.
Key economic concepts are carefully explained throughout the book; it is therefore also accessible to students of subjects other than economics who want a broad and coherent introduction to key aspects of the Danish economy.
This second edition is fully updated regarding both texts, figures and tables.
About the authors:
Torben M. Andersen
Professor, Aarhus University
Research interests: the welfare state; labour markets; globalisation; fiscal policy
Jan Bentzen
Associate Professor, Aarhus University
Research interests: energy and resource economics; sustainability; cost-benefit analysis
Svend E. Hougaard Jensen
Professor, CBS
Research interests: economic effects of changing demographics; fiscal aspects of monetary unification; pensions; social security
Valdemar Smith
Associate Professor, Aarhus University
Research interests: industrial organisation; analyses of firms; economic aspects of management practices; gender issues
Niels Westergaard-Nielsen
Professor, CBS
Research interests: labour markets; personnel economics; business growth.
Danmarks økonomi siden 1980 giver en kortfattet beskrivelse af de overordnede linjer i Danmarks økonomiske udvikling i de seneste godt 40 år med fokus på vækst, konjunkturbevægelser og den økonomiske politik. Desuden belyses væsentlige institutionelle ændringer og demografiske forhold. Også miljøøkonomiske forhold og ulighed omtales.
Læseren får dermed indsigt i de centrale samfundsøkonomiske problemstillinger og betragtningsmåder samt præsenteres for bud på forklaringer af udviklingen. Overskuelige figurer illustrerer indholdet, og de anvendte økonomiske begreber forklares.
Dansk økonomi er i centrum, men den internationale udvikling berøres også kort i et særskilt kapitel. I gennemgangen af den danske økonomi henvises til forholdene i EU og andre lande.
Bogen sigter på anvendelse ved undervisningen i samfundsbeskrivelse på universiteter og handelshøjskoler m.fl. Den er desuden velegnet alle steder, hvor der er behov for et koncentreret og let tilgængeligt overblik over de senere års økonomiske udvikling og problemstillinger.