I moderne politik inddrages grundloven i mange sammenhænge, og forholdet til grundloven kan skabe problemer i forhold til politiske initiativer. Det kan eksempelvis dreje sig om politiske overvejelser om fastsættelse af en skat, at gå i krig, ændringer i pensionsydelser eller spørgsmål om ministeransvar. Der stilles derfor i forhold til ansatte i ministerier mv. krav om, at de kender til de begrænsninger, som grundloven indebærer med henblik på at undgå grundlovsmæssige problemer. Nødvendigheden af et kendskab til statsret er imidlertid ikke begrænset til at gælde alene for ansatte i centraladministrationen. Også i forhold til øvrige offentlige ansatte og advokater er et sådant kendskab vigtigt.
Statsret formår gennem en caseorienteret tilgang at formidle dette kendskab og bidrage til løsningen af konkrete statsretlige problemer i ministerier og Folketinget, ved domstolene og andre steder, hvor forfatningsret praktiseres. Herudover kan Statsret give et overblik over den praktiske forfatningsret, som såvel jurister som andre faggrupper kan have nytte af.
Endelig kan Statsret benyttes som lærebog på universiteter og gymnasier, hvor bogen giver en praktisk indføring i arbejdsformen i et ministerium i en politisk styret verden samt sætter fokus på en række centrale forfatningsretlige emner og sætter dem ind i deres rette kontekst historisk og nutidigt.
...
Pris 600,00 kr.
Medlemspris 480,00 kr.
|
Socialforvaltningsret henvender sig til alle, der er i berøring med det sociale system i bred forstand. Både sagsbehandlere, politikere, interesseorganisationer, faglige organisationer, dommere, advokater, private rådgivere og borgere, der modtager eller har modtaget sociale ydelser, kan have glæde af denne bog. For første gang foreligger der en generel fremstilling af de regler og retsprincipper, der gælder, når offentlige myndigheder træffer afgørelser inden for det sociale og det beskæftigelsesmæssige område.
Bogen indeholder en gennemgang af såvel de danske som de internationale retskilders betydning for sociale afgørelser. De almene retsgrundsætninger om myndighedernes retsanvendelse såsom lighedsprincippet, proportionalitetsprincippet, forbuddet mod magtfordrejning, kravet om saglighed osv. er beskrevet og analyseret, ligesom bogen indeholder en udførlig gennemgang af de processuelle regler, der gælder for behandlingen af sociale sager. Der er en fremstilling både af de generelle regler i forvaltningsloven, offentlighedsloven, tvangsindgrebsloven, persondataforordningen og databeskyttelsesloven og en gennemgang af de specielle sagsbehandlingsregler i retssikkerhedsloven og den øvrige sociale lovgivning.
Bogen er skrevet og redigeret, så den kan bruges både som lærebog og som opslagsværk. Alle problemstillinger er belyst med eksempler fra praksis på det sociale område. Ottende udgave tager højde for den seneste praksis og lovgivning på området.
Jon Andersen er cand.jur. og har været kommitteret hos Folketingets Ombudsmand, hvor han beskæftigede sig med konkrete sager, generelle undersøgelser, tilsynsbesøg på bl.a. sociale institutioner samt internationalt samarbejde med EU-ombudsmanden og ombudsmandsinstitutioner i andre lande. I mange år var han ekstern lektor ved Københavns Universitet i forvaltningsret. I seks år var han medlem af Etisk Råd. Han har i mange år været beskikket som censor ved de juridiske kandidatuddannelser, ved de juridiske uddannelser på Handelshøjskolerne og ved administrative uddannelser på professionshøjskoler. Jon Andersen har sit eget firma, som står for undervisning i offentligretlige fag, konsulentarbejde, udarbejdelse af responsa samt foredragsvirksomhed.
Jon Andersen er forfatter til flere bøger og artikler om emner vedrørende forvaltningsret, socialret, offentlig personaleret, menneskeret, persondatabeskyttelse og sundhedsret. Han har ud over denne bog bl.a. skrevet bogen ”offentlighed i forvaltningen”, en fremstilling af den almindelige forvaltningsret samt været medforfatter til en omfattende fremstilling af forvaltningsretten (”Forvaltningsret”, 2. udg.) og en kommentar til ombudsmandsloven.
Se alle titler inden for Stats- og forvaltningsret
...
Pris 750,00 kr.
Medlemspris 600,00 kr.
|
I denne tredje udgave er der ændret lidt på opbygningen. Regler og problemer bliver omtalt i takt med det forløb, som en sag normalt får i forvaltningen. Nye eksempler er medtaget på sager, som illustrerer det omtalte problem på en kort og præcis måde. Der er ligeledes et nyt kapitel om den for mange praktikere vigtige lov nr. 442 af 9. juni 2004 om retssikkerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter (retssikkerhedsloven). Loven trådte i kraft den 1. januar 2005, og for de særlige sager loven handler om, er der kommet et nyt sæt sagsbehandlingsregler, som forvaltningens medarbejdere skal kende og bruge.
Bogen er en indføring i de retlige rammer, der udspringer af de regler og principper der lægges for at arbejde i forvaltningen. Viden om, hvilke retlige krav der stilles i de enkelt sager og situationer, er derfor grundlæggende for alle medarbejdere.
Bogen henvender sig, som de to første, til sagsbehandlere og andre medarbejdere, der møder borgerne, deres sager og deres forventninger til forvaltningens arbejde.
...
Pris 610,00 kr.
Medlemspris 488,00 kr.
|