Befolkning og samfund

Pris

Papirbog
200,00 kr
Medlemspris
160,00 kr
Udgave 11, 2016 | ISBN 9788762904446
121 sider | Softcover
  • OM BOGEN
  • I SAMME SERIE

Hvordan hænger befolkningsudvikling og samfundsøkonomi sammen?

I 1966 blev der født ca. 88.000 personer i Danmark. Antallet af fødte faldt efterfølgende og 17 år senere – i 1983 – fødtes der blot omkring 51.000, hvilket fortsat udgør den mindste generation i nyere tid.

Om 20 år begynder generation 1966 at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, modtager efterfølgende folkepension og går med stor sandsynlighed til lægen lidt oftere, end tilfældet er i dag. På samme tidspunkt er generation 1983 aktiv på arbejdsmarkedet og udgør via skattebetalinger en væsentlig del af indtægtsgrundlaget for den offentlige sektor, der samtidig skal finansiere generation 1966´s pensionstilværelse, udgifter til de yngre generationers skolegang og børnepasning.

Ændringen i befolkningens alderssammensætning udgør dermed en betydelig udfordring for velfærdssamfundets indretning.

Denne bog omhandler samspillet mellem befolkningsudvikling og samfundsøkonomien. I fem kapitler beskrives indgående hvorledes dødelighed, fertilitet og vandringer har udviklet sig historisk, hvorledes det forventes, at befolkningen udvikler sig på sigt samt hvilken indflydelse befolkningsudviklingen har på samfundsøkonomien fremadrettet.Om forfatterne:

Forfatterne til Befolkning og samfund arbejder alle i den uafhængige forskningsinstitution DREAM. Marianne Frank Hansen arbejder som souschef og udarbejder sammen med Danmarks Statistik den officielle nationale befolkningsfremskrivning.

Peter Stephensen arbejder som forskningschef i DREAM samt underviser i faget Anvendte Generelle Ligevægtsmodeller ved Københavns Universitet. 

Thomas Nyvang Dalgaard arbejder som specialkonsulent i DREAM og arbejder primært med modeludvikling og analyser på DREAM’s økonomiske modeller. 

 

Læs mere